Berberine is een bioactieve voedingsstof die al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. Recentelijk is de interesse in berberine toegenomen vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid. Berberine wordt gevonden in de wortels en schors van bepaalde planten, zoals berberissen goudsbloem. Het heeft een geeloranje kleur en een bittere smaak. Van berberine is aangetoond dat het talrijke gezondheidsvoordelen heeft, waaronder:

Berberine heeft een krachtige ontstekingsremmende werking.


Eén onderzoek toonde aan dat berberine net zo effectief was als het ontstekingsremmende medicijn dexamethason bij het verminderen van ontstekingen
Berberine kan ook helpen bij de behandeling van inflammatoire darmziekten. In één onderzoek was berberine effectiever dan het geneesmiddel Messaline bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de symptomen van de ziekte van Crohn

Berberine heeft krachtige effecten op de bloedsuiker controle. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen door de insulinesecretie te stimuleren en de insulinegevoeligheid te verbeteren.
In één onderzoek verbeterde berberine de bloedsuikerbeheersing bij mensen met diabetes type 2 even effectief als het geneesmiddel metformine.
Een andere studie toonde aan dat het nemen van 900 mg berberine per dag gedurende 3 maanden de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagde met gemiddeld 34%.

Berberine kan ook helpen bij het stimuleren van gewichtsverlies. Dierstudies hebben aangetoond dat het het lichaamsgewicht, het vetpercentage en de vetcelgrootte kan verminderen. Menselijke studies hebben aangetoond dat het gewichtsverlies kan bevorderen door het metabolisme te verhogen en de eetlust te verminderen.

Berberine is een bioactieve voedingsstof met veel potentiële gezondheidsvoordelen. Het kan ontstekingen verminderen, de bloedsuiker controle verbeteren en gewichtsverlies stimuleren. Als u geïnteresseerd bent om berberine te proberen, het is beschikbaar in supplementvorm.