Trainen volgens een Push Pull Legs schema

Trainen volgens een Push Pull Legs schema

Een bekend trainingsschema is het klassieke push-pull-legs schema, waarbij je binnen enkele dagen alle spiergroepen tenminste één keer per week traint. Als je kiest voor een dubbel push-pull-legs schema, dan komen alle spiergroepen zelfs 2 keer aan de beurt. Als je de wetenschap moet geloven, zal dit betere resultaten geven, aangezien je effectief traint. Met een dergelijk schema train je je hele lichaam in drie tot zes afzonderlijke dagen, waarbij de spiergroepen worden opgesplitst. Zo train je een bepaalde spiergroep en zorg je voor voldoende rust in de volgende dagen, terwijl je een andere spiergroep traint. Verschillende bewegingspatronen worden ingezet om de beste resultaten te behalen en een optimale workout te realiseren, waarbij je de ene dag de aandacht richt op Push bewegingen, als drukken of strekken en de volgende dag op Pull bewegingen, waaronder trekken en buigen. Op de derde dag voer je alle beenoefeningen uit volgens het bewegingspatroon Legs. Een volledige workout volgens een effectief schema voor verantwoord trainen van je lichaam.  

Waarom een Push Pull Legs schema?

Zeker als je nog een beginner bent op gebied van fitness en sporten, dan is het Push Pull Legs schema een uitstekend uitgangspunt om een goede workout mee te beginnen. Het is één van de simpelste schema’s die je kunt aanhouden, terwijl je wel direct alle spiergroepen behandelt. Zeker als je het schema op de juiste manier uitvoert, is het uiterst effectief om je lichaam in vorm te krijgen.  Als je een duidelijk schema opvolgt, zul je snel de positieve effecten ervan op je conditie en lichaam bemerken. Alle gelijke spiergroepen zijn samen ingedeeld, zodat deze direct worden behandeld en daarnaast voldoende rust krijgen om te herstellen. Met het Push Pull Legs schema zorg je voor een maximale overlap binnen de oefeningen, doordat niet alle spiergroepen op eenzelfde dag worden getraind. Je traint eerst de spiergroepen die thuishoren in de push-training, waarna je de volgende dag je training vervolgt met spiergroepen uit de pull-training. Weer andere oefeningen volgen voor specifiek de beenspieren. 

Wat is een Push Pull Legs schema?

Met een Push Pull Legs schema train je jouw lichaam op verschillende dagen. Hierbij worden verschillende spiergroepen in drie delen verdeeld, namelijk oefeningen met push bewegingen, pull bewegingen en oefeningen specifiek gericht op de beenspieren. In het push gedeelte train je spieren in het bovenlichaam, waarbij je gewichten van je afdrukt. Je traint hiermee spiergroepen als de borstspieren, schouderspieren en de triceps. In het pull gedeelte train je eveneens spieren in het bovenlichaam, maar maak je meer trekbewegingen. Hierbij worden alle spieren in de rug getraind, evenals de biceps. Als laatste train je het gehele onderlichaam, en met name de beenspieren, waaronder de quadriceps, hamstrings, gluten en kuiten. Een volledige workout wordt zo behaald, zonder te veel belasting te leggen op je hele lichaam. Je verspreidt de belasting over meerdere dagen, waarbij je éénmalig verschillende spiergroepen benadert, of kiest voor dubbele sessies per week. Door de afwisseling ontstaat een goede balans tussen effectief trainen en herstel van spieren.   

Volgende lezen

Which supplements does Junior Mr Olympia use?
Zijn er bijwerkingen bij creatine gebruik?