Creatine kopen? Kies voor de beste kwaliteit

Creatine kopen? Kies voor de beste kwaliteit

Creatine kopen: Alles wat je moet weten

Als je serieus bezig bent met sporten, heb je vast al eens gehoord van creatine. Het is een supplement dat veel voordelen kan bieden voor zowel krachtsporters als duursporters. Maar waarom zou je creatine kopen en waar moet je op letten? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.

Wat is creatine?

Creatine is een stof die van nature in je lichaam voorkomt en betrokken is bij het aanmaken van ATP (adenosinetrifosfaat), de belangrijkste energiebron voor je spieren tijdens intensieve inspanningen. Door extra creatine in te nemen, kun je de hoeveelheid ATP in je spieren verhogen en daarmee je prestaties verbeteren.

Waarom creatine kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je creatine zou kunnen overwegen:

  • Verbeterde prestaties: zoals gezegd kan creatine helpen om meer energie beschikbaar te maken voor je spieren, waardoor je net dat beetje extra kunt geven tijdens je trainingen of wedstrijden.

  • Sneller herstel: creatine lijkt ook positieve effecten te hebben op het herstel na inspanning, waardoor je minder spierpijn hebt en sneller weer kunt trainen.

  • Meer spiermassa: sommige studies suggereren dat creatine kan helpen om meer spiermassa op te bouwen, vooral als je dit combineert met krachttraining.

Soorten creatine

Als je besluit om creatine te kopen, zul je merken dat er verschillende soorten op de markt zijn. De meest bekende zijn:

  • Creatinemonohydraat: dit is de meest gebruikte vorm en wordt over het algemeen beschouwd als de meest effectieve. Het is ook relatief goedkoop, wat het een populaire keuze maakt.

  • Creatine-ethyl-ester: deze vorm zou beter worden opgenomen door je lichaam en minder bijwerkingen hebben dan creatinemonohydraat. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan.

  • Creatine-hcl: ook deze vorm zou beter worden opgenomen dan creatinemonohydraat en minder bijwerkingen hebben. Wel is het duurder.

Dosering

Als je creatine gaat kopen, is het belangrijk om je aan de juiste dosering te houden. Over het algemeen wordt aangeraden om te beginnen met een oplaadfase van 20 gram per dag, verdeeld over vier porties van 5 gram. Na deze fase kun je overstappen op een onderhoudsdosering van 3 tot 5 gram per dag. Het is belangrijk om creatine altijd te nemen samen met voldoende water en bij voorkeur tijdens of direct na een maaltijd.

Bijwerkingen

Creatine is over het algemeen veilig in gebruik en heeft slechts zelden bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere maagklachten, diarree en kramp. Ook kan het zijn dat je iets meer vocht vasthoudt, maar dit is meestal geen probleem.

Conclusie

Creatine kan een waardevol supplement zijn als je serieus bezig bent met sporten en meer uit je trainingen wilt halen. Er zijn verschillende soorten creatine verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Belangrijk is om de juiste dosering aan te houden en creatine altijd samen met voldoende water te gebruiken. Bijwerkingen zijn zeldzaam en over het algemeen mild van aard. Overweeg je creatine te kopen? Raadpleeg dan altijd eerst een professional op het gebied van voeding en supplementen.

Volgende lezen

Zijn er mogelijke bijwerkingen van beta ecdysterone?
Wat is de juiste creatine dosering?