Wat is creatine?

Wat is creatine?

Door creatine als supplement te gebruiken, worden je spieren direct voorzien van extra energie. Veel sporter en bodybuilders zetten creatine in om hun prestaties te bevorderen. 

Creatine is een stofje dat op natuurlijke wijze wordt aangemaakt in het lichaam van mensen en gewervelde dieren. Het dient als tussenproduct voor de voorziening van energie in spier- en zenuwcellen. Zelfs 90% van de creatine wordt opgeslagen in de spiercellen van je lichaam. Het kan bijdragen aan verbeterd herstel na intensieve krachttrainingen, doordat het ervoor zorgt dat scheurtjes in de spieren sneller herstellen. Ook stimuleert het de spiergroei, zodat je sneller breed wordt en vaker herhalingen kunt opbrengen. Veel sporters zorgen dan ook voor een aanvulling op de aanmaak van lichaamseigen creatine in de vorm van supplementen. Het geeft meer energie, zodat intensieve krachttrainingen zijn uit te voeren, die voor optimale sportprestaties zorgen. Voor de meest effectieve ondersteuning hanteer je de aanbevolen dosering, zodat creatine werkelijk bijdraagt aan spier- en krachtopbouw.


Lichaamseigen creatine

 Je lichaam maakt in bepaalde mate zelf creatine aan. Dit wordt in de lever, alvleesklier en nieren gevormd uit aminozuren als arginine, glycine en methionine. Het lichaam maakt maar tot 1 of 2 gram aan creatine aan per dag. Wanneer je veel sport of doet aan krachttraining, dan zal deze hoeveelheid niet voldoende zijn om je spieren optimaal te voorzien van voldoende energie. Je kunt er dan voor kiezen om meer creatine tot je te nemen. Dit kan via voeding, echter zul je ook via deze weg niet voldoende creatine kunnen binnenkrijgen. Zeker als je kiest voor explosieve krachttrainingen, kan het verstandig zijn om voor een bepaalde periode extra creatine tot je te nemen via supplementen. Zo kun je precies afstemmen hoeveel creatine je nodig hebt en zal dit bijdragen aan het opbouwen van spiermassa en voldoende energie in zowel spier- als zenuwcellen. Naast de lichaamseigen aangemaakte hoeveelheid creatine beschik je zo op een benodigde aanvulling, die je kan ondersteunen tijdens krachttrainingen.


Betere prestatie en hogere inspanningen

Door creatine als supplement te gebruiken, worden je spieren direct voorzien van extra energie. Veel sporter en bodybuilders zetten creatine in om hun prestaties te bevorderen. Kortdurende inspanningen zijn namelijk mogelijk, wanneer je direct gebruik maakt van de aanvullende energie. Gewichtheffen wordt zo eenvoudiger vol te houden en bovendien kun je meer herhalingen achter elkaar doen. Ook draagt creatine bij aan het herstel van scheurtjes in de spieren, die optreden tijdens de krachttraining. Je bouwt effectief meer spiermassa op, zonder dat je een tekort aan energie op om explosieve krachttrainingen te volbrengen. Het is belangrijk om hierbij voldoende te drinken, aangezien creatine wel kan zorgen voor een toename in gewicht. 


Kortstondige inname van creatine

Creatine hoef je slechts voor een korte periode van ongeveer een week in te nemen. De dagelijkse hoeveelheid is 20 gram per dag, maar afhankelijk van je gewicht of inspanningen kun je dit aanpassen. Na deze periode zul je nauwelijks nog creatine kunnen opnemen, doordat je lichaam een redelijke opslag heeft, die tot vier weken behouden blijft. Kies voor Creatine in supplementvorm als waardevolle aanvulling op lichaamseigen aanmaak en profiteer van een bevorderde hoeveelheid energie, opbouw aan spiermassa en effectief herstel na krachttrainingen.