Lees hier wat jij moet weten over eiwitshakes!

Lees hier wat jij moet weten over eiwitshakes!

- Een artikel geschreven door Gary Knopperts. Only Whey atleet en competitief bodybuilder. -

Eiwitten, je leest er van alles over. Zo weten we dat ze goed zijn. Maar waarom dan? En wanneer?

Als je veel sport is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Dit kan voor iemand met een aanzienlijk gewicht oplopen tot een behoorlijke hoeveelheid. Wil je die hoeveelheid uit je dagelijkse voeding halen, dan vraagt dit om grote hoeveelheden vlees, vis of melkproducten of in sommige gevallen plantaardige producten. Dit is niet goedkoop en bovendien ook nog eens tijdrovend, rauwe kip eten is gevaarlijk en rauwe eieren eet je niet voor je plezier. Je zult dus de keuken in moeten. En koken in grote hoeveelheden, is een tijdrovende en vrij prijzige klus. Gelukkig is er een goede oplossing : de eiwit/proteine-shake.

 

Soorten eiwitshakes:

Er zijn zeer veel verschillende soorten eiwitshakes te verkrijgen en in verschillende samenstellingen. Er zijn echter grofweg vier groepen waar de verschillende soorten onder vallen: standaard eiwitten op basis van melk- en kippeneiwitten, gehydrolyseerde eiwitten, wei-eiwitten (waaronder ook de isolaat) en soja- eiwitten. Die laatste groep zijn op plantaardige basis en daarmee ook geschikt voor veganisten.

 

Wat is het risico van eiwitshakes drinken?

Geen. Gelukkig worden supplementen tegenwoordig steeds meer algemeen geaccepteerd. Vroeger werden supplementen gezien als iets voor topsporters. Eiwitshakes worden tegenwoordig steeds meer gebruikt, niet alleen meer door topsporters. Er zijn diverse methoden en soorten diëten die gebruik maken van shakes om af te vallen. Daarmee zijn ook de deuren geopend voor niet sportende mensen. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs voor gevaren van eiwitshakes bij normaal gebruik (Wassink, Willemsen en Coumans, 2005). Ze zijn zelfs gezond!

Zo lang de sporter zorgt dat het niet dient als vervanging van gezonde voeding, maar slechts als aanvulling van een gezond voedingspatroon. Dit geldt overigens voor gezonde personen, heb je een bepaalde aandoening of allergie dan is het altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen voordat je eiwitshakes aan gaat schaffen.

 

Het nut van eiwitshakes:

Volgens sommigen zouden eiwitshakes overbodig zijn of niks toevoegen aan een gezond voedingspatroon. Dit is niet helemaal waar. Voor een sporter is het soms nodig om grotere hoeveelheden eiwit binnen te krijgen. Om hier aan te voldoen bieden eiwit shakes een perfecte uitkomst. Ze zijn snel, gemakkelijk, goedkoop en vaak erg lekker ook.

 

In het kort:

Eiwit shakes kunnen zeker een nuttige aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon. Zorg er altijd voor dat je eerst je basis voeding op orde hebt. Om aan je eiwitten te komen kun je dan eiwitshakes toevoegen. Shakes leveren geen gevaar voor je gezondheid. Daarnaast zijn shakes snel, makkelijk, lekker en bovenal goedkoop. Bij only-whey.com kun je eiwitten bestellen met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Volgende lezen

Which supplements does Junior Mr Olympia use?
Lees hier wat je moet weten over BCAA aminozuren!