Hoe snel verlies je spiermassa?

Hoe snel verlies je spiermassa?

Je spiermassa begint af te nemen na ongeveer twee weken van inactiviteit, en het tempo van de afname versnelt als je drie maanden niet hebt gesport.

Je spiermassa begint af te nemen na ongeveer twee weken van inactiviteit, en het tempo van de afname versnelt als je drie maanden niet hebt gesport. Bovendien zullen spieren die specifiek voor een bepaalde sport zijn, sneller achteruitgaan omdat ze in het dagelijks leven niet zo veel worden gebruikt. Je excentrische kracht (het vermogen om een gewicht langzaam te laten zakken) neemt echter iets sneller af dan andere soorten spierkracht. Dit komt omdat deze kracht al na twee weken zonder training is aangetast.

Spiermassa & leeftijd

Hoe snel je spiermassa verliest, hangt ook af van je leeftijd. Jongere mensen hebben de neiging hun spiermassa langzamer te verliezen dan oudere mensen. Dit komt omdat zij een hoger percentage fast-twitch spiervezels hebben, die beter bestand zijn tegen atrofie. Bovendien hebben jongere mensen over het algemeen meer testosteron, die helpen bij de opbouw en het behoud van spiermassa.

Trainingspauze

Het goede nieuws is dat je verloren spiermassa snel kunt terugwinnen met het juiste trainingsprogramma. Als je na een periode van inactiviteit weer begint te sporten, zullen je spieren binnen twee weken weer beginnen te groeien. Dus als je een trainingspauze hebt ingelast, hoeft je niet al te veel zorgen te maken over de verloren spiermassa.