Hoe doe je een succesvolle lean bulk?

Hoe doe je een succesvolle lean bulk?

- Een artikel geschreven door Only Whey Co-Founder, en Junior Mr Olympia Jannes Manderfeld.HOE DOE JE EEN SUCCESVOLLE LEAN BULK?

Wil je spieren aan komen zonder teveel vet aan te zetten? Dan is een lean bulk perfect voor jou.

Als je groot wil worden, dan moet je ook grote hoeveelheden eten. Om je lichaam te laten groeien moet je meer calorieën binnenkrijgen dan je lichaam per dag verbrand. Dit heet bulken.

Een goede tijd om een bulk te beginnen is als je al op een relatief laag lichaamsvetpercentage zit en je wat meer spiermassa wil krijgen. Maar waarschijnlijk heb je erg je best gedaan om er afgetraind uit te zien. Het zou zonde zijn om dat allemaal gelijk te niet te doen!

 

Waarom een lean bulk doen?

Een van de meest efficiënte manieren om een bulk aan te pakken is door een lean bulk te doen. Een lean bulk is het tegenovergestelde van een dirty bulk. Zoals de naam al aangeeft, is en lean bulk gefocust op relatief droog te blijven terwijl je bulkt.

Om dat voor elkaar te krijgen zul je je calorieën overschot wat moeten verminderen op een lean bulk. Dat is het grootste verschil met een dirty bulk, waarin je gewoon zo veel mogelijk calorieën naar binnen werkt. Toch is een lean bulk niet minder effectief voor extra spiermassa.

Er is maar een bepaalde hoeveelheid spier dat je lichaam kan aanzetten binnen een bepaalde periode. Hoeveel dat precies is hangt af van hoelang je al traint. Beginners kunnen aardig wat kilootjes aanzetten in een korte tijd, maar je zult minder resultaat zien hoe gevorderder je wordt.

Om je groei te optimaliseren moet je je lichaam genoeg calorieën en proteïne geven, maar alle extra calorieën daarbovenop dragen alleen maar bij aan ongewenste lichaamsgroei (vet).

Een lean bulk heeft dus een zeer tekenend voordeel ten opzichte van een typische dirty bulk. Je ziet er beter uit terwijl je bulkt en hoeft na afloop niet zo veel te cutten. Je moet immers al het vet dat je aankomt zo ook weer laten verdwijnen.

Als het voor jou lastig is om aan te komen, kun je gebruik maken van een gainer, bijvoorbeeld Freak Gainer van Muscle Junkie of Isogainz van Evolite Nutrition.

 

 Hoe begin je met een lean bulk?

Om een lean bulk te beginnen voeg je extra 250 tot 400 calorieën aan je dagelijkse caloriebehoefte toe. Hoeveel dit precies is verschilt per persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel je beweegt, en hoe lang je bent en hoe vaak je traint.

Als je tijdens je lean bulk merkt dat je teveel vet aanzet of juist dat je gewicht helemaal niet omhoog gaat, pas je je inname hierop aan.

Houd je vooruitgang wel bij! Zo kom je er achter of je goede vooruitgang maakt. Maak wekelijks progressie foto’s en noteer je gewicht. Ideaaler is nog is aan de slag met een coach die jou hierbij helpt. Interesse? Stuur een email naar: Info@only-whey.com om in contact te komen met Jannes Manderfeld, Junior Mr. Olympia.