Gezonde vetten in je voeding

Gezonde vetten in je voeding

Het is niet zo dat alle vetten slecht zijn voor je gezondheid! Sommige verbeteren het denken, beschermen tegen ziekten en genezen zelfs het hart. De meest waardevolle zijn verzadigde vetten - ze versterken de immuniteit en helpen het juiste cholesterolgehalte te behouden. Goede vetten vind je in zeevis, olijfolie, koolzaadolie en noten.
Het is niet zo dat alle vetten slecht zijn voor je gezondheid! Sommige verbeteren het denken, beschermen tegen ziekten en genezen zelfs het hart. De meest waardevolle zijn verzadigde vetten - ze versterken de immuniteit en helpen het juiste cholesterolgehalte te behouden. Goede vetten vind je in zeevis, olijfolie, koolzaadolie en noten.

Om je lichaam goed te laten functioneren, moet je het voorzien van de belangrijkste voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten en vetten. Elk van deze ingrediënten speelt een andere rol. Eiwitten worden voornamelijk gebruikt om weefsel op te bouwen, terwijl koolhydraten en vetten de energiebron zijn. Vetten hebben ook veel andere nuttige functies in het lichaam. Ze beschermen tegen kou en maken het transport van vitamine A, D, E en K mogelijk. Ze zijn nodig voor de aanmaak van verschillende enzymen en hormonen en zijn de sleutel tot veel stofwisseling veranderingen. Ze ondersteunen ook het immuunsysteem en zorgen ervoor dat de hersenen goed kunnen functioneren. Het enige probleem is om de juiste, gezonde vetten te kiezen. Dierlijke producten, vooral boter, vet vlees en zuivelproducten, bevatten voornamelijk verzadigd vet, wat slecht is voor het lichaam.

Onverzadigde vetten - ze beschermen ons tegen ziekten. Ze worden voornamelijk aangevoerd door vette vis: zalm, makreel , haring. Hoe dikker hoe beter! Goede vetten vind je ook in olijfolie, koolzaadolie en noten. Maar je moet ze ook niet overdrijven met eten. Omdat alle vetten, zowel goede als slechte, calorieën bevatten. Daarom moeten vetten in het dieet van een gezonde volwassene tot 30 procent opleveren. de dagelijkse dosis energie, inclusief dierlijke vetten slechts 6-7 procent.

Vetten (zelfs de goede!) Zijn in overmaat schadelijk Vetten leiden door hun hoge calorische waarde tot zwaarlijvigheid, de plaag van onze tijd. Vandaar het rechte pad naar andere beschavingsziekten: problemen met het hart, de gewrichten en diabetes. Maar als je ze in kleine hoeveelheden eet, maken ze je niet alleen niet dik, maar maken ze zelfs afvallen gemakkelijker. Hoe is dit mogelijk? Vetten worden langzamer verteerd dan andere voedingsingrediënten en geven je daardoor ook langer een vol gevoel. Het is dus beter om ze niet helemaal uit het dieet te schrappen, want dan gaan we meer eten. Bovendien is het lichaam niet in staat om zelf bepaalde onverzadigde zuren, essentiële vetzuren (EFA's) te produceren, waaronder: waardevolle omega-3 en omega-6, dus we moeten ze van voedsel voorzien.

Laten we bij het samenstellen van het menu niet alleen rekening houden met zichtbaar vet, zoals boter, margarine of olie, maar ook verborgen in gezouten vlees, zuivelproducten, kant-en-klaarmaaltijden of populaire frites, koekjes, repen en degene die wordt toegevoegd aan het gerecht tijdens het braden of stoven (vanuit de pan gaat het naar een product van 60-70% vet). Om niet te ver te gaan, is het beter om vlees- en pluimveevlees, halfvette of magere zuivelproducten te pakken en dierlijke vetten te vervangen door plantaardige. We mogen maar 2 eetlepels van alle vetten per dag eten! Ter vergelijking: velen van ons gebruiken 2 eetlepels boter voor het besmeren van 4 sneetjes brood.

1. Avocado's

Een avocado is een vrucht die heel anders is dan alle andere. De discrepantie zit in het vetgehalte, dat ongeveer 77% van het hele fruit uitmaakt, terwijl de belangrijkste bron van calorieën in ander fruit koolhydraten is. Het belangrijkste vetzuur is oliezuur, dat ook in olijfolie zit. Het biedt veel voordelen, onder andere vanwege het kaliumgehalte, dat avocado's veel groter hebben dan bananen. Avocado's zijn een bron van vezels en verlagen het LDL-gehalte, evenals triglyceriden. Door het hoge gehalte aan vetzuren heeft het ondanks het hoge calorische gehalte een positief effect op de conditie van de bloedsomloop.

2. Donkere chocolade

Donkere chocolade wordt gekenmerkt door een intense smaak, waardoor het snel voldoet aan de behoeften van fijnproevers voor snoep. Volg bij het kiezen het principe dat hoe meer cacao, hoe gezonder de chocolade, omdat deze minder kunstmatige vetten en suiker bevat. Het is rijk aan vet, dat goed is voor meer dan 60% van de calorieën. De gezondste pure chocolade is er een met een cacaogehalte van meer dan 70%.Het is een bron van vezels, ijzer en koper, maar staat vooral bekend als een onvervangbare bron van magnesium, speciaal aanbevolen voor mensen die koffie misbruiken. Het voorkomt krampen. Daarnaast is het rijk aan antioxidanten zoals theobromine, die de bloeddruk en het gehalte aan slechte cholesterol verlagen. Bovendien wordt de consumptie ervan aanbevolen aan leerlingen vanwege de toename van de bloedstroom in de hersenen, wat de werking ervan verbetert.

3. Eieren

De dooier bevat veel vitamines, mineralen en ook cholesterol die nodig zijn voor de synthese van steroïde hormonen. Onthoud dat dit "goede" cholesterol is en u helpt atherosclerose en andere hart- en vaatziekten te voorkomen. Het is ook een natuurlijke bron van vitamine D, omega-3 en omega-6 zuren, vitamine B6 en B12, riboflavine, foliumzuur, choline en leucine. Ei-eiwitten zijn op hun beurt een bron van aminozuren, dus ze zijn een relatief caloriearme bron van verteerbare eiwitten. Daarom zijn hele eieren een bron van gezonde vetten die u niet mag vermijden, tenzij uw arts u dat zegt.

4. Vis

Vooral vetrijke vis, zoals makreel, ansjovis of zalm. Ondanks de grote hoeveelheid vet worden ze aanbevolen als een van de gezondste bronnen van vet. Ze zijn een bron van licht verteerbare eiwitten en omega-3 vetzuren. Dankzij hun consumptie wordt het risico op hartaandoeningen verminderd, maar ook depressie, angst en stress worden verlicht. Haring is de vis met het hoogste vetoplosbare vitamine D-gehalte van alle zeevissen, wat nodig is voor een goede botontwikkeling, spierfunctie en het immuunsysteem. Let ook op de huid van vissen, die naast vetten veel micro-elementen bevat die een positief effect hebben op het goed functioneren van het lichaam.

5. Noten

Noten zijn een bron van gezonde vetten, vezels, maar ook licht verteerbare eiwitten. Ze bevatten veel vitamine E - een veelzijdige antioxidant. Ze zijn ook rijk aan magnesium en selenium. U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan noten zoals: amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pinda's. De enige opmerking is om noten te kiezen zonder extra vet, zout, hagelslag of schelpen die ze extra smaak geven, maar hun bijdrage aan gezond eten radicaal veranderen.

6. Chiazaad

Chiazaden zijn een vet product. Slechts 28 gram van deze zaden bevat maar liefst 9 gram vet. De meeste koolhydraten in deze zaden zijn gemaakt van vezels die niet worden opgenomen in het spijsverteringskanaal, dus de meeste calorieën komen van de vetten die ze bevatten. Bovendien zijn de meeste omega-3-zuren, die een gunstig effect hebben op de bloedsomloop en gerelateerde ziekten voorkomen. Andere gezondheidsvoordelen zijn ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende effecten.

7. Olijfolie

Olijfolie is een populair onderdeel van het mediterrane dieet met veel gezondheidsbevorderende eigenschappen voor het lichaam. Rauw geconsumeerde olijfolie van eerste persing levert vitamine E en K en antioxidanten en is een zeer goed alternatief voor dierlijke vetten met een hoog LDL-gehalte. Als het rauw wordt gegeten, heeft het een preventieve werking. Hierdoor verlaagt het het slechte cholesterol en daarmee het risico op het ontwikkelen van ziekten van het bloedsysteem.