BCAA? Basis kennis

BCAA? Basis kennis

BCAA
BCAA's zijn met andere woorden vertakte-keten aminozuren die rechtstreeks in de spieren worden gemetaboliseerd. Ze ondersteunen de spierfunctie sterk en kunnen daarom worden gebruikt tijdens intensieve oefeningen in de sportschool.

Het dieet van een sporter moet de juiste hoeveelheid BCAA's leveren. BCAA's bevatten drie werkzame stoffen, zoals leucine, isoleucine en valine. Dit zijn exogene aminozuren, die het menselijk lichaam niet kan aanmaken. Hun unieke structuur resulteert in een zeer doeltreffende remming van katabole processen. Volgens verschillende bronnen zijn BCAA-aminozuren goed voor 30 tot 40% van de spiermassa. BCAA's zijn meestal afkomstig van whey-eiwit.

Effect van BCAA

BCAA is een stof die een sterke anti-katabole werking heeft, dus zijn ze een goede keuze wanneer je overtollig vet probeert te verliezen en niet tegelijkertijd spiermassa wilt verliezen. Dankzij BCAA's zal spierafbraak niet zo gemakkelijk plaatsvinden. Ze hebben ook een anabool effect.

Het is iets minder gebruikelijk om BCAA's te gebruiken bij de opbouw van spiermassa en kracht vanwege hun hoge prijs, maar in dit geval zijn ze zeer effectief en geven ze een merkbare verbetering van de kwaliteit van je training.

Wat zijn de toevoegingen in BCAA-preparaten?

Naast stoffen als zoet- en smaakstoffen vindt u er ook linksdraaiende glutamine in, een stof die ook de stikstofbalans van het lichaam verbetert. Formules variëren in het aantal smaakstoffen per portie, en sporters die pure eiwitten willen, moeten een product kiezen dat er zo weinig mogelijk bevat. Andere aminozuren die voorkomen in BCAA-preparaten zijn glycine en alanine.

Een andere toevoeging is citrulline malaat, dat de stikstofoxide afscheiding verhoogt en de spierpompen verbetert.

Wat moet de aminozuur verhouding in BCAA's zijn?

Meestal is het 2:1:1 (leucine: isoleucine: valine), maar je kunt ook BCAA-formules vinden met twee keer zoveel leucine.

Hoeveel BCAA moet men nemen?

BCAA's worden ingenomen in een dosis van 1 tot 1,5 gram per 10 kilogram gewicht. Vanwege de snelle absorptie moet het voor en onmiddellijk na de training worden ingenomen. Sommige bodybuilders voegen meer water toe aan het BCAA-poeder en nemen het ook in tijdens de training. Het is moeilijk om eenduidig vast te stellen hoe BCAA's moeten worden ingenomen, omdat elke sporter andere behoeften heeft aan voedingsstoffen.

BCAA's kunnen niet worden gezien als een middel om je spiermassa snel te vergroten - dat gebeurt alleen als je ze regelmatig gebruikt en suppletie combineert met lichaamsbeweging en een goed dieet.

Welke vorm van BCAA-aminozuren is het handigst?

Als je regelmatig sport en een hoge eiwitbehoefte hebt, is een goede keuze BCAA's in poedervorm om te mengen met water.

Een handigere vorm zijn capsules, omdat je die overal mee naartoe kunt nemen en kunt innemen wanneer je wilt. De capsules leveren een nauwkeurig afgemeten dosis van de werkzame stoffen en bevatten geen aroma's.

BCAA's zijn een waardevol supplement met veel gunstige eigenschappen voor het lichaam, dus het is de moeite waard om ze in je dieet op te nemen.

Onze TOP 4 lekkerste BCAA's!

1- Only Whey BCAA Amino 400GR
De vernieuwde BCAA van Only Whey! in twee overheerlijke nieuwe smaken lemonade en orange burst! Heeft te perfecte verhouding van aminozuren, is vrij van aspartaam en smaakt ook nog is heerlijk!

2- NXT Amino fuel 300GR 
Een krachtige BCAA van NXT Nutrition, verrijkt met beta-alanine, vitamine D3 en citrulline malaat, werkt Amino Fuel het ontstaan van melkzuur tegen. Amino Fuel is verkrijgbaar in 7 lekkere smaken op onze webshop!

3- NXT BCAA, glutamine & vitamine D 360GR
Deze krachtige combinatie van BCAA's, glutamine en vitamine D. Bervordert het herstel, de darmgezondheid en de hormonale ontwikkeling. NXT BCAA, glutamine & vitamine D 360GR is verkrijgbaar in 7 heerlijke smaken op onze webshop!

4- USN BCAA Power Punch 400GR
USN BCAA Power Punch is een heerlijk verfrissende, energie verhogende drank! Maximaliseer je trainingen en prestaties in de sportschool om je doelen sneller te bereiken! Verkrijgbaar in 4 heerlijke smaken op onze webshop!

Volgende lezen

Eiwitrepen - Is het het waard?
Berberine werking