Alles over Citrulline!

Alles over Citrulline!

- Een artikel geschreven door Gary Knopperts. Only Whey atleet en competitief bodybuilder. -

Wat is Citrulline oftewel Citrulline-Malaat?

Citrulline-malaat is een van de meest effectieve supplementen voor sportprestaties om vermoeidheid te bestrijden, kracht te vergroten en herstel te verbeteren.

 

Zou het niet geweldig zijn om een ​​hele training uit te voeren met minder spiervermoeidheid? Je zou gemakkelijk meer herhalingen kunnen voltooien (waarschijnlijk in minder tijd), je zou meer spieren krijgen en je uithoudingsvermogen zou omhoogschieten.

Er is een supplement dat je daarbij kan helpen. Citrulline-malaat is een unieke combinatie van het niet-essentiële aminozuur L-citrulline en appelzuur. L-Citrulline komt het meest voor in watermeloenen, terwijl malaat zijn naam ontleent aan het Latijnse woord voor "appel". Citrulline-malaat wordt al heel lang in de  sportvoeding gebruikt, maar we weten nu meer dan ooit over de biochemie en de werking ervan.

 

Even dieper op de materie in:

Je kunt L-citrulline van nature via je dieet binnenkrijgen. Het menselijk lichaam maakt het ook aan uit een ander aminozuur, l-ornithine, via de ureumcyclus, een biochemisch proces dat het lichaam helpt zich te ontdoen van ammoniak, een afvalproduct van de eiwitvertering. 
Citrulline gaat deze cyclus van stikstofverwijdering binnen om meer arginine te maken, wat helpt bij het genereren van grotere hoeveelheden stikstofmonoxide. Directe consumptie van arginine is niet zo effectief vanwege de enzymactiviteit in de darm die arginine neutraliseert voordat het goed kan worden gebruikt. Citrulline-malaatsupplementen verhogen het ornithine- en arginine-plasmagehalte, wat het ammoniakrecyclingproces en de stikstofoxidesynthese verbetert.

 

Hier is een overzicht van de vele voordelen die citrulline biedt voor hard trainende atleten:

Voordeel 1: Citrulline-Malaat helpt spiervermoeidheid te verminderen en het uithoudingsvermogen te vergroten.

Voordeel 2: Citrulline-Malaat helpt spierpijn te verlichten en het herstel te verbeteren.

Voordeel 3: Citrulline-Malaat leidt tot krachttoename.

Voordeel 4: Citrulline-Malaat verbetert de stikstofoxideproductie.

Voordeel 5: Citrulline-Malaat vergemakkelijkt de eiwitsynthese.

Voordeel 6: Citrulline-Malaat helpt het lichaam om beter gebruik te maken van essentiële aminozuren tijdens extreem zware Inspanning.

 

 

Conclusie:

Als je trainingsvolume en uithoudingsvermogen wilt vergroten, kan het toevoegen van citrulline-malaat aan uw supplementenstapel u helpen uw doelen te bereiken. Met een groter trainingsvolume zul je winst in kracht en uithoudingsvermogen na verloop van tijd toenemen, waardoor de algehele atletische prestaties toenemen.

 

Hier een link naar de producten van only whey met citrulline.

 

Referenties:

Bendahan D., Mattei, J.P, Ghattas, B. , et al, ( 2002 ). 

 

The Journal of Strength and Conditioning Research, 24 (5): 1215-22

 

Sportgeneeskunde, 49 (5), 707-718.

 

International Journal of Cardiology, 155 (2), 257-261.